När man äter och dricker innebär det omedelbart ett visst slitage för tänderna. Till och med när vi borstar dem utsätter vi dem för ett visst nötande trots att tandborstningen i sig är mycket bra för dem i övrigt. Detta är dock helt naturligt och det är därför som alla människor är utrustade med ett flertal tänder med ett tjockt lager av hård emalj som skyddar dem från allehanda fiender.

Det finns dock ett antal åtgärder som man kan vidta för att få en så frisk och stark mun som möjligt och där vissa saker kan verka självklara, som att borsta tänderna och att undvika socker. Det finns andra som kanske inte är riktigt lika uppenbara. Här kommer några bra och enkla tips för den som vill ta väl hand om sina tänder.

  • Borsta mjukt! Många människor tror att det allra bästa rengöringssättet för tänderna är att skrubba dem flera gånger om dagen med hårda tag och tandborstar. Vad de inte inser är att man på så sätt sliter ner emaljen snabbare liksom irriterar tandköttet, vilket i sin tur kan leda till inflammationer och till och med infektioner. I stället är det bättre att välja en mjuk borste och kombinera tandborstningen med en fluorsköljning.
  • Färre intag. För att en tand ska må bra måste den får återhämta sig mellan varven och därför bör man undvika småätande så gott det går. De flesta experter är överens om att det ideala är att man äter och dricker max fem, sex gånger om dagen. Vatten kan man dricka hur mycket som helst av men allt annat, inklusive kaffe och te, påverkar PH-värdet i munhålan på ett sådant sätt att det fräter på tänderna.
  • Undvik sur mat. Inte bara socker tär på emaljen utan även alla sura matvaror har negativ inverkan på tandhälsan. Detta inkluderar bland annat vinäger och syrliga såser, citrusfrukter och juicer. Bra livsmedel är å andra sidan cheddarost och mjölk, men återigen, inte så många gånger om dagen.