Som tandläkare arbetar man med många olika typer av tandvård som både har med hälsa och estetik att göra. Redan när man går på tandläkarhögskolan brukar man välja vilket område man vill inrikta sig mest på och det finns till exempel särskilda utbildningar för barntandvård, tandkirurgi, tandteknik och estetik. Det finns tandläkare som uteslutande arbetar med akutvård medan andra blir specialister på tandvårdens estetiska aspekter som korrigering, implantat och blekning. Olika specialistområden kräver olika legitimationer och här följer en kort lista på några av de vanligaste typerna av tandläkare.

  • Pedodont. En pedodont är en barntandläkare som arbetar med yngre patienter. Skillnaden mellan detta och vuxentandvård är dels att barn måste behandlas på ett annorlunda sätt då de inte alltid är samarbetsvilliga men också då de har mindre tänder eller till och med mjölktänder.
  • Tandkirurg. En oral kirurg sysslar med att operera i munnen och det handlar ofta om djupare behandlingar av käkbenet eller att dra ut tänder som sitter illa. Till skillnad från vanliga ingrepp som lagning eller enkla tandutdragningar så är patienten ofta sövd. Det är också till tandkirurgen man kommer om man har varit med om en svår olycka där det krävs ingrepp för att återställa munnens normala funktion.
  • Parodontolog. Detta är en tandläkare som är specialicerad på tandlossning. Det finns många olika anledningar till att man tappar tänderna och det är upp till denna typ av tandläkare att avgöra orsaken och hur den bäst behandlas. Om det är fråga om problem med tandköttet eller svåra kariesangrepp kan detta behandlas lokalt medan allvarliga sjukdomar kan kräva remisser eller längre behandlingstid som inkluderar medicinering.
  • Ortodont. En ortodont sysslar med tändernas utseende och hur de sitter i munnen. Om man har sneda tänder eller glipor kan denna tandläkare åtgärde detta med till exempel tandställningar eller mindre ingrepp där man fyller i mellanrummen med speciella fyllningar.