Att ta hand om sina tänder är någonting som de flesta av oss tycker är väldigt viktigt. Vi är lärda sen barnsben att man bör borsta 2 minuter både morgon och kväll för att hålla tänderna fria från hål. Det är en av många anledningar till att svenskar generellt sett har en bättre munhälsa än vad många andra länder har. Men det finns många sätt man kan göra den ännu bättre.

Tandvård

I Sverige är det vanligt att man kallas till tandläkaren 1 gång om året, vilket enligt vissa kan tyckas vara överflödigt. Det gäller framförallt om man sällan har dålig munhälsa som detta kan kännas onödigt. Men generellt sett så kan det vara nyttig att ofta besöka tandläkaren för att få koll på sina tänder. Om någonting akut skulle hända med dina tänder så som att man slår bort en bit av tanden eller att man får plötslig outhärdlig smärta så finns det idag gott om akuttandläkare så som Akuttandläkare i Stockholm, som finns till för att lindra dessa problem.

Vad vi äter och dricker

Generellt sätt är det mer skadligt för tänderna ju oftare vi förtär någonting innehållande socker. Därför rekommenderas man att det minst ska gå minst 2 timmar mellan varje mål. Man bör dessutom inte borsta tänder direkt efter man ätit eller druckit någonting sockrigt eller surt då man på det sättet riskerar att borsta bort uppluckrat tandmaterial som man inte kan få tillbaka igen. Därför bör man skölja munnen med vatten om man måste borsta tänderna precis efter förtäring av något av detta. För att undvika missfärgning av tänderna bör man också så gott det går undvika tobak, rödvin, läskdrycker och liknande som kan ge oönskvärda färgningar på tänderna.

Se upp för hemmagjorda tandblekningskit

Då det blir alltmer populärt att skaffa sig ett riktigt “hollywoodleende”, det vill säga ett leende med väldigt vita tänder, så har många produkter för tandblekning dykt upp. Men se upp med dessa! vissa av de kan vara direkt skadliga för tänderna, så konsultera din tandläkare före användning.