Människan insåg redan under antiken att en dålig tandhälsa kunde påverka den allmänna hälsan hos en människa, och detta gäller fortfarande in i våra dagar. I bästa fall innebär en dålig tandhälsa att man får ilningar och dålig andedräkt, och i värsta fall kan den leda till svåra sjukdomar och till och med till stroke. Det är extremt viktigt att ta hand om sina tänder men hur man gör det har varierat ganska rejält genom tiderna.

Arkeologiska fynd har visat att neanderthalare för 150 000 år sedan redan hade börjat experimentera med tandhälsa. Man har till exempel hittat bevis för att man hade speciella verktyg för att rengöra tänder och rensa bort infektioner. För 7000 år sedan hade man börjat fylla håligheter med olika sorters fyllningar som ofta innehöll bivax och kåda och inom många stora civilisationer som den kinesiska, indiska och egyptiska hade man många effektiva metoder för att behandla tänder.

På 400-talet f.Kr. började grekiska läkare publicera skrifter om hur man bäst sköter sina tänder och vad man kan göra för att behandla sjukdomar och smärtor i association med dem. Romarna hade tandställningar för att få så raka tänder som möjligt och man tillverkade tandkräm och ett slags tuggummi av mastixträdets kåda, vilket idag har visat sig vara mycket effektivt.

Under medeltiden var det framför allt barberare som skötte tandvården och ända in på 1900-talet var det inte ovanligt att det var de som drog ut tänder och rensade mellan dem. Man hade dock utarbetat en hel vetenskap bakom tandvård redan på 1700-talet men det var framför allt bland samhällets övre skikt som bra tandläkare fanns att tillgå. I Sverige blev det ett måste för tandvårdare att ha en examen i ämnet redan år 1797 men det var inte förrän på 1960-talet som vanliga läkare inte längre fick syssla med tänder.