Många förknippar tandhälsa med enkla saker som att borsta tänderna och gå på regelbundna kontroller hos sin tandläkare, men förutom kariesangrepp och hål är det egentligen inte så ofta man funderar på vad som är så viktigt med god tandhälsa. Istället koncentrerar vi oss på andra viktiga aspekter av vår hälsa som träning och motion, bra kost och ett balanserat sinne. Alla dessa faktor bidrar förvisso till vårt välmående men vad många inser är att tandhälsa är precis lika viktigt. Om man inte håller efter munnen, tänderna och tandköttet ordentligt så kan det få mycket allvarliga konsekvenser som till och med kan påverka vår livslängd.

Faran med sjuka tänder

Om man har hål i tanden, inflammerat tandkött eller infektioner i käkbenet brukar det ofta yttra sig i smärta som kan vara allt från dovt molande till mycket akut. I vissa fall har man dock inga symptom och det kan gå ganska långt innan man märker att det är något som inte står riktigt rätt till. Det är därför det är så viktigt att gå på regelbundna kontroller då en obehandlad tand kan leda till att infektionen sprider sig mycket djupt och man kan råka ut för tandlossning eller, ännu värre, livsfarliga tillstånd. Om en skadad tand är obehandlad för länge kan det resultera i bakterieinfektioner som sedan kan sprida sig och ge patienten hjärnhinneinflammation, blodförgiftning och till och med kvävning. Detta är naturligtvis ganska ovanligt men faktum är att infektioner aldrig är att leka med.

God tandvård: god hälsa

Idag vet man tillräckligt mycket om munnens och tändernas hälsa för att kunna förhindra alla dessa problem. Det enda som krävs är att man borstar tänderna minst två gånger om dagen med antingen en mjuk borste eller en elborste, att man sköljer med fluor och rengör extra med tandtråd eller tandstickor. Det, i kombination med kontroller hos tandläkare, garanterar ett hälsosamt liv för både mun och kropp.