Många människor är idag mycket försiktiga med vad de äter och gör vad de kan för att undvika konserveringsmedel och socker, liksom manipulerad mat och transfetter. Detta är naturligtvis en positiv utveckling då det får dem att må bättre, ha mer energi och kan se fram emot ett allmänt hälsosammare liv. Nyttig kost och bra värden innebär också att man får en bra munhälsa, vilket i sin tur innebär starka tänder och tandkött. Det finns dock vissa myter och missförstånd som man bör vara medveten om så att de försiktighetsåtgärder man vidtar verkligen skall ha verkan, och vi skall här ta en titt på dem som direkt påverkar våra tänder.

Mycket eller lite socker är samma sak

När man äter socker så påverkar det omedelbart munhälsan då PH-värdet i munhålan sänks vilket gör att syror börjar fräta på emaljen, den hårda yta som alla tänder är skyddade av. Många undviker att äta större mängder socker dagligen och tror med det att de är helt skyddade. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt eftersom det inte spelar någon roll över huvud taget hur mycket eller hur lite socker man sätter i sig. Minsta lilla mängd påverkar omedelbart munnen och då det finns dolt socker i många produkter är det viktigt att man är medveten om detta. Med andra ord är det bättre att sätta i sig en godispåse i ett svep en gång i veckan än att endast ta ett par bitar varje dag.

Konstsocker är bättre än vanligt socker

Sanningen är att inga former av socker är bra för tänderna. Även om man lättare går ner i vikt genom att till exempel väljer lightprodukter i stället för dem med vanligt, vitt socker så påverkar även dessa munnens PH-värde negativt. Detsamma gäller fruktsocker, honung och andra sötningsprodukter som stevia, så vill man vara snäll mot tänderna bör man även undvika dem så gott som det går.